FORUM ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Πήγαινε κάτω

Ειστε ικανοποιημενοι με τα οσα ειπωθηκαν?

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_lcap100%Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_rcap 100% 
[ 2 ]
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_lcap0%Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_lcap0%Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_lcap0%Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Vote_rcap 0% 
[ 0 ]
 
Σύνολο Ψήφων : 2
 
 

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Empty Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Δημοσίευση από ehealthgr 14/1/2009, 10:08

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε σε πιο ευανάγνωστη μορφή εδώ.

- Μπορείτε να μας αναφέρετε τη "φυσιογνωμία" του οργανισμού της ΠΕΤΙΕ?

Η Π.Ε.Τ.Ι.Ε είναι η Επιστημονική και Επαγγελματική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και οι κυριότεροι σκοποί της είναι :

* Προάσπιση και εξύψωση της Επιστημονικής στάθμης των μελών, καθώς και ηθική και οικονομική αναβάθμιση.
* Προώθηση και κατοχύρωση των Επιστημονικών - Επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σύσταση της ΠΕΤΙΕ σε Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου).
* Συμμετοχή σε ανάλογες οργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, που επιδιώκουν την προαγωγή της Επιστήμης των Τεχνολογικών Εφαρμογών, την ισχυροποίηση του κύρους των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, την ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση τους και την προώθηση κοινών στόχων.
* Η χρησιμοποίηση κάθε μέσου (μελέτες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια, εκδόσεις κ.α.), για την συστηματική και υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών και των Αρχών πάνω σε ειδικότερα θέματα του Κλάδου.
* Η μελέτη των θεμάτων που αφορούν στην ορθή διάρθρωση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και της εξύψωσης του επιπέδου της στην Ελλάδα.
* Ποιοτική αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας που να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις ανάγκες αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών.
* Η ένταξη του κλάδου μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο Τομέα και τη διατήρησή τους στον Ιδιωτικό.
* Κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Τ.Ι.Ε και αύξηση του αριθμού των οργανικών τους θέσεων στους οργανισμούς του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, καθώς και στην εκπαίδευση και στα ιδιωτικά εργαστήρια.

- Πόσα χρόνια ύπαρξης έχει η ΠΕΤΙΕ? Πώς ξεκίνησε? Πώς θα κρίνατε την εξέλιξή της μέχρι σήμερα? Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε και ποια προβλήματα ξεχωρίζετε?

Πριν από 22 χρόνια στις 21 Μαρτίου 1987 έγινε η Ιδρυτική Συνέλευση και γεννήθηκε η ΠΕΤΙΕ, εξελέγη προσωρινή διοικούσα επιτροπή, κυκλοφόρησε η πρώτη ανακοίνωση (10/04/1987), ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι, έγιναν οι πρώτες εγγραφές μελών, αναζητηθήκαν γραφεία και έγινε υποβολή του καταστατικού στο πρωτοδικείο. Οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 31 Μαΐου 1988 και συγκροτήθηκε το Δ.Σ σε σώμα με σύνθεση : Ι. Καρβούνης Πρόεδρος, Ε. Πολιτάκη αντιπρόεδρος, Κ. Βλασσοπούλου Γραμματέας, Δ. Ματιάτου Ταμίας, Μ. Ξενογιάννη, Φ. Κλώπας, Γ. Ανδρούτσος, Δ. Τσιαμπούρη, Κ. Διαμαντή μέλη.

Κάπως έτσι μπήκαν τα πράγματα σε ένα ρυθμό και η μάχη για τα θεσμικά και τα τρέχοντα θέματα με σημαντικότερο σταθμό την Έκδοση των επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Π. Δ. 163 / 14 – 06 – 1996). Από εκεί και πέρα υπάρχει μια στασιμότητα που πιστεύω τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξει!

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και δυσκολίες στην οργάνωση της ΠΕΤΙΕ. Η ΠΕΤΙΕ χρειάζεται περισσότερα μέλη (άρα προσπάθεια για εγγραφή όλων των Τεχνολόγων), γραμματειακή υποστήριξη, καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών και πιο ενεργή συμμετοχή των φοιτητών , των πτυχιούχων και των εργαζομένων στις αποφάσεις αλλά και στον τρόπο δράσης. Μπορούμε και πρέπει να αναλύσουμε όλα αυτά τα θέματα και να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, γιατί μόνο 3-4 άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν κάτι σημαντικό. Είναι απαραίτητη η εθελοντική ή/και οικονομική συμμετοχή όλων ! Για να ασκήσουμε στο εξής ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο ΚΕ.Σ.Υ. (Γραμματεία Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ), και σε κάθε πολιτικό και μη πρόσωπο που έχει σχέση με τον κλάδο μας, ώστε να γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω και να καθοριστούν ακριβώς οι τομείς εργασίας και τα δικαιώματά μας, για ποιοτική καθώς και για ηθική και οικονομική αναβάθμιση.

- Πόσα μέλη έχει η ΠΕΤΙΕ σήμερα? Πόσοι φοιτητές και επαγγελματίες Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων υπολογίζετε ότι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα?


Η ΠΕΤΙΕ έχει 1200 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μου φοιτούν και στα 3 ΤΕΙ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα) περίπου 3000 και υπολογίζω τους πτυχιούχους περίπου σε 6000.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την ginko στις 14/1/2009, 10:55, 3 φορές συνολικά
ehealthgr
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Empty Απ: Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Δημοσίευση από ehealthgr 14/1/2009, 10:09

- Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου? Ελλείψεις σε θέσεις στα διάφορα εργαστήρια του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν? Αν ναι πόσες περίπου υπολογίζονται ότι είναι?

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου θα μπορούσα να τα συνοψίσω ως εξής :

Δεν υπάρχει Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων και γι’ αυτό πρέπει να γίνει σύσταση της ΠΕΤΙΕ σε ΝΠΔΔ.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα έχει σχέση με τις προσλήψεις για την κάλυψη των ήδη κενών θέσεων, αλλά και με δεδομένο την αύξηση των αναγκών και της ζήτησης υπηρεσιών υγείας η αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί (πχ ΙΚΑ) δεν επανδρώνονται με αρκετούς Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων. Οι προσλήψεις των τελευταίων χρόνων είναι μηδαμινές σε σύγκριση με τις αυξανόμενες ανάγκες (πχ γήρανση πληθυσμού - συνταξιοδοτήσεις) και σε αυτό φταίει η πολιτική υγείας (ιατροκεντρικό σύστημα), η οικονομική κατάσταση, οι απαρχαιωμένοι οργανισμοί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας αλλά ίσως το πιο σημαντικό (που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε) η άγνοια των στελεχών των υπουργείων αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου για το τι είμαστε, και τι ακριβώς προσφέρουμε στα εργαστήρια και στους συνανθρώπους μας. Πρέπει λοιπόν να επισπευστούν όλες οι προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ασφαλιστικών οργανισμών, με αύξηση του ποσοστού και του αριθμού των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων.

Οι οργανισμοί των Νοσοκομείων του ΕΣΥΚΑ εκδίδονται στα πλαίσια των διατάξεων του ΠΔ 87\1986 ΦΕΚ 32\Α \86 {ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ}, όπου προβλέφθηκε η ύπαρξη θέσεων του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Στα Δηµόσια Νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται στις 1600 περίπου, και στο ΙΚΑ 477.

Η ένταξη των ΤΙΕ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο. Η φύση και το περιβάλλον της εργασίας του κλάδου μας περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φυσικών, χημικών, βιολογικών και άλλων παραγόντων, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα διάφορα ψυχολογικά ερεθίσματα και την οργάνωση εργασίας, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, τη σωματική και την ψυχική υγεία μας. Θεωρώ αδιανόητο να μην είμαστε στην πρώτη κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κάτι που έχουμε ζητήσει με υπομνήματα στα υπουργεία Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ΝΑΙ, τα εργαστήρια του ΙΚΑ, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανήκουν σε αυτό το υπουργείο !) αλλά και την Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων (επιτροπή μελέτης Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων), σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου , και τους υπεύθυνους υγείας όλων των κομμάτων (βλέπετε σχετικά υπομνήματα και απαντήσεις – ερωτήσεις βουλευτών στους αρμόδιους υπουργούς).

Ο εξαναγκασμός αιμοληψιών από τους Τεχνολόγους εκτός εργαστηρίου.

Άλλο ακόμα σημαντικό σημείο κατά τη γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο για τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων αλλά και Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε κάθε εργαζόμενος να έχει τη θέση του στο εργαστήριο με καθορισμένο τρόπο (Ο προβλεπόμενος από τις κείμενες διατάξεις Ενιαίος Εσωτερικός Κανονισµός Λειτουργίας των νοσοκομείων δεν έχει εκδοθεί. Μέχρι την έκδοσή του, τα θέµατα που εκάστοτε ανακύπτουν και αφορούν στην ευρύτερη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων αυτών, ρυθμίζονται µε αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 2 , παρ. 3 του Ν. 1471/84 (φεκ 112Α). Δεν είναι σωστό να καθορίζονται τα καθήκοντά μας διαφορετικά αλλά και χωρίς έλεγχο και μελέτη από κάθε ΔΣ Νοσοκομείου, αλλά να προχωρήσουμε προς την ποιοτική αναβάθμιση μας αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας με έκδοση καθηκοντολογίου για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Η ασφάλεια των εργαζομένων στα εργαστήρια ιδιαίτερα ενάντια στους βιολογικούς παράγοντες είναι πάρα πολύ σημαντική για αυτό πρέπει να συνταχθούν πίνακες και πρωτόκολλα που να κατευθύνουν τους εργαζόμενους σε όλη τη διαδικασία ασφάλειας ενός σύγχρονου ιατρικού εργαστηρίου και συγκεκριμένα στα μέτρα προφύλαξης κατά τη : συλλογή δειγμάτων, εκτέλεση εργαστηριακής πράξης, αποστολή δειγμάτων σε άλλα κέντρα, απομάκρυνση των βιολογικών αποβλήτων. Επίσης μέσω αυτών, θα συστήνονται συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα ακολουθούνται σε περίπτωση ατυχήματος, και θα προωθούνται συμπεριφορές για τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να συσταθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Ε.Υ.Α.Ε.) σύμφωνα με τα ισχύοντα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία, που θα γνωμοδοτούν για θέματα συνθηκών εργασίας και υγιεινής.

Βασικά δεν έχει γίνει τίποτα για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών – βιολογικών αποβλήτων! (Μη εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α Η,Π 37591/2031 ΦΕΚ 1419/ 1.10.2003 – Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των εσωτερικών κανονισμών διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στις Υγειονομικές μονάδες της χώρας ούτε βέβαια και κάποια εκπαίδευση προσωπικού!) Είναι ένα μεγάλο θέμα που θα πρέπει να πρωτοστατήσομε γιατί αφορά όλους εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχει πιστοποίηση (ISO) ή/και διαπίστευση των Βιοπαθολογικών και Ιατρικών εργαστηρίων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Τ.Μ.Υ ΙΚΑ κάτι που είναι αναγκαίο για την λειτουργία τους στο μέλλον, αλλά και την ποιοτική τους αναβάθμιση.

Βάση του Νόμου 2889/2001 είχαμε μια πρώτη προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας και του ρόλου του κλάδου μας στα Δημόσια Νοσοκομεία, όταν το τμήμα παραϊατρικών της Διοικητικής υπηρεσίας πέρασε και αποτελεί τμήμα της Ιατρικής υπηρεσίας. Όμως μετά από αυτό, καμία άλλη εξέλιξη δεν έχει έλθει. Η πρόταση μας, σε συνέχεια σχετικών εισηγήσεων από το έτος 2001, είναι η δημιουργία ξεχωριστού Τομέα (Υποδιεύθυνση) Στελεχών Επιστημών Υγείας στην Ιατρική Υπηρεσία στα Δημόσια Νοσοκομεία, με Διευθυντή ο οποίος θα είναι επιστήμονας κατηγορίας ΤΕ, πτυχιούχος Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με βαθμό Α΄. Ένα επίπεδο πιο κάτω θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 προϊστάμενοι των βασικών Τμημάτων του Τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ένας προϊστάμενος Τμήματος θα προέρχεται από τον κλάδο ΤΕ των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, λόγω του σημαντικού αριθμού προσωπικού της κατηγορίας αυτής.
ehealthgr
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Empty Απ: Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Δημοσίευση από ehealthgr 14/1/2009, 10:10

- Τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα των αιμοληψιών για το οποίο υπάρχει τόσος θόρυβος?

Ένα κομβικό ακόμα ζήτημα είναι το ζήτημα των αιμοληψιών από τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο διχάζει και προκαλεί μεγάλα προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό βέβαια έχει σχέση με την πιστοποίηση των εργαστηρίων αλλά και με το καθηκοντολόγιο.

Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ποτέ δεν αρνήθηκαν την πράξη της αιμοληψίας. Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα ως λήψη βιολογικού δείγματος. Όμως το Π. Δ. που είναι και ο « καταστατικός χάρτης » του επαγγέλματος μας αναφέρει ότι : «οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ( ΤΕΙ ), με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και Τεχνικές γνώσεις τους, έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το γνωστικό τους αντικείμενο είτε στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα εξής εργαστήρια: α. Μικροβιολογικό - Ιολογίας β. Βιοχημικό γ. Αιματολογικό δ. Αιμοδοσίας ε. Ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητος στ. Πυρηνικής Ιατρικής ζ. Ορμονολογικό - Ενδοκρινολογικό η. Τοξικολογικό θ. Παθολογοανατομικό - Ογκολογικό ι. Κυτταρολογικό ια. Γενετικής ιβ. Μοριακής Βιολογίας ιγ. Πειραματοζώων και σε οποιαδήποτε άλλα που έχουν σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο».

Ακόμα αναφέρει : « … Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών ( τεχνογνωσία ) και ο ρόλος τους είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου. » Ακολουθεί καταγραφή μερικών βασικών δραστηριοτήτων.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν ένα ξεκάθαρο « πεδίο δράσης » και καθορίζεται επακριβώς ο χώρος εφαρμογής του έργου των Τεχνολόγων Ιατρικών εργαστηρίων (που είναι ο χώρος του εργαστηρίου) χωρίς να χωρά αμφισβήτηση. Η θέση της Π. Ε. Τ. Ι. Ε. είναι ότι: «Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων εκτελούν αιμοληψίες μόνο εντός του χώρου των Εργαστηρίων».

- Οι προτάσεις της ΠΕΤΙΕ?

Σύµφωνα µε το υπ’ αριθµ. 3 σχετικό έγγραφο του ΚΕΣΥ ορίζονται τα ακόλουθα: «Η αιµοληψία είναι πράξη που δύναται να εκτελεστεί από εκπαιδευµένο προσωπικό πλην ιατρών, όπως παρασκευαστές, νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Δύναται να εκτελείται είτε στο εργαστήριο, είτε στους θαλάµους ή και σε άλλους χώρους σύµφωνα κάθε φορά µε τις ανάγκες της νοσηλευτικής μονάδας έτσι όπως αποφασίζεται από την Διοίκησή της».

Όμως θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει δίνοντας λύση, όπως πολλές φορές ήδη έχει ζητηθεί, ώστε να γίνεται εφαρμογή του Π.Δ. 163/14-06-1996 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας και όπου αναφέρονται οι υποχρεώσεις των Τεχνολόγων σ’ αυτό το θέμα και καθορίζεται επακριβώς ο χώρος εφαρμογής του έργου των Τεχνολόγων ο οποίος είναι εκείνος των Ιατρικών Εργαστηρίων. Λαμβάνοντας υπόψη όμως και την τεχνολογική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη λήψη βιολογικών δειγμάτων από την δικιά μας αρμοδιότητα, διότι προβλέπω ότι έτσι θα χαθούν θέσεις εργασίας στο μέλλον. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία είναι βέβαια ότι ο χώρος εφαρμογής της αιμοληψίας είναι στα εργαστήρια. Γι’ αυτό πρέπει τα Νοσοκομεία και άλλοι φορείς να προσαρμόζουν την στελέχωση και την οργάνωση τους με γνώμονα το Π. Δ., έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα σημεία τριβής στους εργασιακούς χώρους. Θεωρώ αντιδεοντολογική και επικίνδυνη πρακτική οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων να αφήνουν το χώρο εργασίας για να μεταβούν για αιμοληψία εκτός εργαστηρίου. Ακόμα και κατά την πρωινή βάρδια, η αιμοληψία πρέπει να γίνεται από προσωπικό, το οποίο γνωρίζει καλύτερα την ιδιαιτερότητα και την κατάσταση του ασθενή, ιδιαίτερα όταν τον «κουράρει». Τέλος, ο Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ως αναγνωρισμένος επαγγελματίας που είναι πια, πρέπει να αποκτήσει υπόσταση και συγκεκριμένη αποστολή και όχι να μπαλώνει τα διάφορα κενά που υπάρχουν ή προκύπτουν από την κακή προφανώς οργάνωση και ελλιπή λειτουργία των τμημάτων οποιουδήποτε φορέα.

Θα ήθελα να θέσω σε δημόσιο προβληματισμό τη λύση πρόσληψης αιμοληπτών από τον χώρο των ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (με αποκλειστική τους εργασία τις λήψεις ώστε να πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες αιμοληψίες ).

- Θα είχατε να κάνετε κάποιες περαιτέρω προτάσεις για την εκπαίδευση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων? Για την εύρεση δουλειάς πέρα από το δημόσιο?

Θα ήθελα οι περισσότεροι ΤΙΕ να έχουν την δυνατότητα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης με αξιοκρατία και χωρίς αποκλεισμούς. Για αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τα Τ.Ε.Ι που ελπίζω και πιστεύω (και για αυτό θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε) να οργανώσουν σύντομα τα δικά τους αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα !

Στον ιδιωτικό Τομέα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΟΣΝΙΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας) για το καθηκοντολόγιο και την πιστοποίηση εργαστηρίων ώστε να υπάρξουν περισσότερες θέσεις ΤΙΕ στον Ιδιωτικό Τομέα.

- Η συνεργασία της ΠΕΤΙΕ με διεθνείς οργανισμούς? Υπάρχει? Σε ποιο βαθμό?

Με την Παγκόσμια οργάνωση IFBLS (International Federation of Biomedical Laboratory Science), πρώην IAMLT, υπάρχει επαφή ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη παρουσία και συμμετοχή μου στο 28o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ τον Αύγουστο του 2008 στην Ινδία. Ελπίζω ότι το 2010 στο επόμενο παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει στην Κένυα θα καταθέσουμε (τότε μπορούμε σύμφωνα με το καταστατικό της IFBLS) την αίτηση μας για ένταξη.

Αυτό όμως που θεωρώ το πιο σημαντικό είναι η ένταξη μας στην νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Ένωση EPBS (European Association for Professions in Biomedical Science), όπου θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε όλα τα μέλη της ένωσης αυτής, ώστε τα συστήματα υγείας και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκλίνουν με καλύτερες προοπτικές για τον

κλάδο μας και την Ποιότητα υγείας στο μέλλον.
ehealthgr
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Empty Απ: Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Δημοσίευση από ehealthgr 14/1/2009, 10:11

- Πώς ακριβώς λειτουργούν οι αντίστοιχοι κλάδοι στο εξωτερικό? Εκπαίδευση, επαγγελματικά δικαιώματα, οργανισμοί εκπροσώπησης? Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση που υπάρχει και σε ποιους απευθύνεται?

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πχ στις Ηνωμένες Πολιτείες η αντίστοιχη Ένωση AMT (American Medical Technologists) έχει ξεκινήσει τις εργασίες της 1939 και τώρα πιστοποιεί ξεχωριστά κάθε επαγγελματία, πρέπει να φανταστούμε τη δουλειά πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για αυτό το θέμα.

Όμως στην Ελλάδα η πιστοποίηση και η διαπίστευση των εργαστηρίων δεν υφίσταται (στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαστηρίων). Θα λαμβάνεται όμως υπ’ όψιν σε τυχόν πιστοποιημένα εργαστήρια το πτυχίο, η εκπαίδευση και τα σεμινάρια των εργαζομένων και πόσο απαραίτητη θα είναι η παρουσία των ΤΙΕ ? Πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι προϋπόθεση να δουλεύουν Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε κάθε εργαστήριο για να λειτουργεί, να πιστοποιείται και να διαπιστεύεται !

Γιατί η πιστοποίηση εργαστηρίων δεν είναι μόνο για μας, για να δούμε ποιός δουλεύει, αλλά για να βγαίνουν σωστά εργαστηριακά αποτελέσματα και εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο βασικός μας σκοπός. Προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για τα παραπάνω είναι η εφαρμογή σε όλους τους χώρους υγείας του εσωτερικού και του εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου για την αξιοπιστία των προσφερομένων υπηρεσιών, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη και μηχανοργάνωση (χωρίς βέβαια να υπάρχουν καταστάσεις όπως παροχή γραμματειακής υποστήριξης από ΤΙΕ ή η παράδοση αποτελεσμάτων χωρίς υπογραφή στο διαγνωστικό μέρος από τον αρμόδιο ιατρό – γι’ αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά η εγκυρότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής των εργαστηριακών πορισμάτων).

Προχωρώντας παραπέρα ζητάμε εμείς να ελέγχουμε την πιστοποίηση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων που δουλεύουν σε κάθε εργαστήριο με το να γίνουμε Ν.Π.Δ.Δ., αλλά και να έχουμε λόγο στην οργάνωση λειτουργίας των εργαστηρίων. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να παρέχουμε άδεια εξάσκησης επαγγέλματος κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διασφάλιση και την αναβάθμιση του επαγγέλματος μας. Και αυτό σημαίνει συνεχής επιμόρφωση (οργάνωση σεμιναρίων, συνέδρια, ημερίδες σε συνεργασία με τα ΑΤΕΙ, ΑΕΙ και διεθνείς οργανισμούς) με σκοπό την αναβάθμιση της επιστημονικής και τεχνολογικής στάθμης των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και την προοπτική μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής καριέρας στον ιδιωτικό τομέα.

Θα ήθελα να αναφερθώ στους όρους της πιστοποίησης και της διαπίστευσης:

Η πιστοποίηση αφορά την εξακρίβωση, επαλήθευση και γραπτή επικύρωση από έναν ανεξάρτητο φορέα με αναγνωρισμένη ικανότητα, σχετικά με το αν τα χαρακτηριστικά του προσωπικού, των διεργασιών - διαδικασιών ή των αντικειμένων γενικά ενός οργανισμού, βρίσκονται σε συμφωνία με σχετικές απαιτήσεις.

Η διαπίστευση είναι η επίσημη αναγνώριση από έναν αρμόδιο αναγνωρισμένο φορέα ο οποίος ονομάζεται οργανισμός διαπίστευσης(accreditation body), ότι ένας οργανισμός είναι ικανός να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες ή λειτουργίες(πχ διαδικασίες πιστοποίησης κατά ISO 9001 εφ΄ όσον πρόκειται για φορέα πιστοποίησης, μετρήσεις και δοκιμές εφ΄ όσον πρόκειται για εργαστήριο ISO 15189, κλπ)

Ο Έλεγχος Ποιότητας αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την παρακολούθηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των διαφόρων σφαλμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των αναλύσεων.

Ο εσωτερικός έλεγχος ποιότητας είναι η στατιστική μεθοδολογία που ανιχνεύει την έλλειψη επαναληψιμότητας και διενεργείται μέσα στο ίδιο το εργαστήριο καθημερινά.

Ο εξωτερικός έλεγχος ποιότητας ανιχνεύει την έλλειψη ακρίβειας και διενεργείται με τη χρήση δειγμάτων ελέγχου άγνωστης συγκέντρωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα δείγματα αποστέλλονται από ένα κέντρο αναφοράς σε πολλά εργαστήρια ταυτόχρονα και ο προσδιορισμός των ορίων ελέγχου, η τελική αξιολόγηση των εργαστηρίων καθώς και η συνολική οργάνωση της διαδικασίας γίνεται από το κέντρο αναφοράς, μακριά από το εργαστήριο όπου βρίσκεται ο αναλυτής.

Είναι αναγκαία η ανάπτυξη σε όλα τα Βιοπαθολογικά εργαστήρια Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων HIS (LIS (Laboratory Information System, MIS (Management Information System) κλπ), η ένταξη όλων σε σύστημα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, και παράλληλα με την Κωδικοποίηση Νόσων-Διαγνώσεων, Ιατρικών Πράξεων, Αντιδραστηρίων και Υγειονομικών Υλικών (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), και σε συνεργασία με το φορέα διαπίστευσης για την Ελλάδα (ΕΣΥΔ : Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) θα μπορούσε να γίνει η προετοιμασία για πιστοποίηση (ISO) και διαπίστευση όλων των βιοπαθολογικών – ιατρικών εργαστηρίων, κάτι που είναι αναγκαίο για την λειτουργία τους στο μέλλον αλλά και για την αναβάθμιση της παρουσίας μας στα εργαστήρια αυτά.

- Πώς βλέπετε το μέλλον της ΠΕΤΙΕ? Κάποια μέλη της προσπαθούν να την ενεργοποιήσουν επικοινωνιακά μέσω υπηρεσιών social web όπως το facebook? Πώς το βλέπετε? Θα είχατε να προτείνετε και άλλα πράγματα?

Παρόλα τα παραπάνω προβλήματα είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε μα αλλάξουμε την κατάσταση. Η ΠΕΤΙΕ μπορεί να επιβιώσει μονό με τη πληροφόρηση και την συνεργασία μεταξύ των μελών της !

Πιστεύω ότι για όλους τους Τεχνολόγους, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους και τους φοιτητές, είναι απαραίτητη η επικοινωνία μέσω του facebook, θα το υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και θα ήθελα να ευχαριστήσω και να βοηθήσω όσο μπορώ τα άτομα που ασχολούνται. Θα ήθελα επίσης να προτείνω να μπαίνουν όλοι σε ένα συγκεκριμένο ιστοχώρο ή να συνδέονται όλοι οι διαφορετικοί ιστοχώροι μεταξύ τους, για άμεση ενημέρωση και συλλογική έκφραση των απόψεων !
ehealthgr
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση Empty Απ: Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ, κ. Διονύση Βούρτση

Δημοσίευση από ehealthgr 14/1/2009, 10:12

- Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε?

θα ήθελα να κάνω έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να κάνουμε την υπέρβαση και να βοηθήσουμε την ΠΕΤΙΕ και τον κλάδο με το να στελεχώσουμε σε κάθε τομέα της ΠΕΤΙΕ ομάδες εργασίας, να δουλέψουμε όλοι μαζί και να κάνουμε το επάγγελμα μας δυνατό και αναγνωρισμένο, ώστε κάθε φορά να ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση στο Δ.Σ της ΠΕΤΙΕ και να υπάρχει η δημιουργική ένωση της εμπειρίας και του ενθουσιασμού . Για αυτό τους καλώ όλους για βοήθεια στο 1ο Συνέδριο, καθώς και στελέχωση με νέα άτομα των Τομέων : Δημοσίων Νοσοκομείων, ΙΚΑ – Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, Εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμιας – Ανώτατης – Φοιτητών) , Διεθνών Σχέσεων– Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ιδιωτικού Τομέα, Επιστημονικών Θεμάτων, Υγιεινής και Ασφάλειας και Γραμματικής Υποστήριξης.

Σαν στόχους βάζω για το 2009 την επιτυχία του πρώτου μας συνεδρίου 13-14 Μαρτίου και την συμμετοχή μας στην νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2010 στην Παγκόσμια. Ελπίζω με την βοήθεια όλων σας !
ehealthgr
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης