Η πορεία του αίματος

Πήγαινε κάτω

Η πορεία του αίματος

Δημοσίευση από abou Την / Το 17/1/2009, 07:35

ποια είναι η πορεία του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό?..
παρακάτω τα βιντεάκια δείχνουν τον δρόμο του αίματος...Κυκλοφορία του αίματος
Η καρδιά πάλλεται περίπου 100.000 φορές το 24ωρο. Σε κάθε συστολή της, μια ποσότητα αίματος διοχετεύεται προς την αορτή και τα περιφερικά αγγεία από την αριστερά κοιλία ενώ συγχρόνως μια ίση ποσότητα αίματος διοχετεύεται από την δεξιά κοιλία προς τη πνευμονική αρτηρία. Με την διαρκή άντληση του αίματος από την αριστερά κοιλία εξασφαλίζεται η κυκλοφορία του αίματος και η τροφοδοσία του οργανισμού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ζωή. Μετά την πρόσληψη του οξυγόνου από τους ιστούς δημιουργείται το φλεβικό αίμα το οποίο με το φλεβικό αγγειακό δίκτυο διοχετεύεται σταδιακά προς την άνω και κάτω κοίλη φλέβα που εκβάλλουν τελικά στον δεξιό κόλπο της καρδιάς. Με την συστολή της δεξιάς κοιλίας, το φλεβικό αίμα διοχετεύεται στους πνεύμονες όπου προσλαμβάνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό το φλεβικό αίμα μετατρέπεται σε αρτηριακό που με τις τέσσερις πνευμονικές φλέβες (δυο για κάθε πνεύμονα) επιστρέφει στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Από εκεί ,διαμέσω της μιτροειδούς βαλβίδας , το αίμα διοχετεύεται ξανά στην αριστερά κοιλία .Η πορεία του αίματος από την αριστερά κοιλία προς τον δεξιό κόλπο ονομάζεται μεγάλη κυκλοφορία ενώ η πορεία του αίματος από την δεξιά κοιλία προς τον αριστερό κόλπο ονομάζεται μικρή κυκλοφορία.

Μεγάλη κυκλοφορία: Αριστερά κοιλία -- αορτική βαλβίδα --αορτή -- αρτηρίες -- τριχοειδή -- φλέβες -- άνω & κάτω κοίλη φλέβα -- δεξιός κόλπος.
Μικρή κυκλοφορία: Δεξιά κοιλία -- πνευμονική βαλβίδα -- πνευμονική αρτηρία -- πνευμονικό αγγεικό δίκτυο -- πνευμονικές φλέβες -- αριστερός κόλπος.
avatar
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 32
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης