Χιλιάδες νεκροί από ελλείψεις εντατικών μονάδων

Πήγαινε κάτω

Χιλιάδες νεκροί από ελλείψεις εντατικών μονάδων

Δημοσίευση από skaravaios Την / Το 25/1/2009, 13:26

Της Σοφίας Νέτα

Το 25% των κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας παραμένουν σταθερά κλειστές εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να χάνουν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους.

‘Αν τα 150 έτοιμα αλλά κλειστά κρεβάτια λειτουργούσαν, πάνω από 3500 συνάνθρωποί μας θα επιβίωναν το 2008, ενώ αν για την ίδια χρονιά ήταν ανοιχτά τα 2000 κρεβάτια που χρειάζεται η χώρα, πάνω από 29000 άτομα θα είχαν διασωθεί...

Παράλληλα, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δυσβάστακτες συνθήκες εργασίας για το ήδη υπάρχον. Διεθνώς ένας νοσηλευτικός χώρος θεωρείται – μεταξύ των άλλων ελάχιστων προδιαγραφών νοσηλείας – χώρος ΜΕΘ, όταν οι νοσηλευτές ανά κλίνη είναι τουλάχιστον 4 – 6. Στη χώρα παραμένει σταθερά <2.5%, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή είναι πεπαλαιωμένη’.

Στη χώρα , και ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ, διαθέτουμε σταθερά κάτω από 500 δημόσιες και περί τις 100 ιδιωτικές. Επίσης, κλίνες ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας) είναι ελαχιστότατες: 15 – 22 στην επικράτεια.

Τα στοιχεία έδωσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας πως σήμερα στις ΜΕΘ διασώζονται σταθερά οι 3 στους 4 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που διαφορετικά και στην κλασική ιατρική θα ήταν εξ ορισμού χαμένοι.
Επίσης, κλίνες ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας) είναι ελαχιστότατες: 15 – 22 στην επικράτεια.

‘Πρακτικά σε όλες τις ΜΕΘ του δημόσιου φορέα η πληρότητα είναι κοντά στο 100%. Χαμηλότερη πληρότητα έχουν μόνο κάποιες επαρχιακές μονάδες και οι ιδιωτικές (όπου υπάρχει και ο περιοριστικός παράγοντας του κόστους για τον ασθενή – συχνά 2000-300 € / ημέρα !).

Αδιάψευστη μαρτυρία για την ανεπάρκεια του αριθμού των κλινών είναι η ύπαρξη λίστας αναμονής για κλίνη ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ. Το πρόβλημα της εξάλειψης της λίστας αυτής είναι αντίστοιχο με αυτό των ‘ράντζων’: απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις και δεν λύνεται με ‘διαχειριστικά τεχνάσματα’. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο ή δεν γνωρίζει το θέμα ή συνειδητά επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη’, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Α. Μαυρομμάτης.

Επίσης, η ίδρυση Μονάδων Μεταναισθητικής Φροντίδας (συχνά ονομάζεται και ανάνηψη) έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να υπάρχει από ετών σε όλα τα νοσοκομεία. Σήμερα 5 μόνο νοσοκομεία του ΕΣΥ και 2 Πανεπιστημιακά έχουν τέτοιες Μονάδες με συνολικό αριθμό 49 στο δημόσιο και 23 στον ιδιωτικό τομέα.

‘Το καλοκαίρι του 2008, μετά από προσπάθειες του Υφυπουργού Υγείας κου Παπαγεωργίου, έγιναν αρκετές προσλήψεις νοσηλευτών σε ΜΕΘ της Αττικής προκειμένου να στελεχωθούν οι ΜΕΘ. Με τηλεφωνική επικοινωνία πρίν από λίγες μέρες διαπιστώσαμε ότι άνοιξαν συνολικά 22 κλίνες ΜΕΘ και 7 ΜΑΦ στην Αττική το τελευταίο εξάμηνο’, ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ.

Όμως, παραμένουν κλειστές στις ΜΕΘ του λεκανοπαιδίου Αττικής 19 κλίνες ΜΕΘ και 27 κλίνες ΜΑΦ. Δέκα από τις 19 κλίνες ΜΕΘ δεν είναι λειτουργικές (απαιτείται εκτός από προσωπικό και εξοπλισμός), ενώ οι 9 θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα μόλις υπάρξει το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, κλίνες ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας) είναι ελαχιστότατες: 15 – 22 στην επικράτεια.

‘Οι λειτουργούσες 425 κλίνες νοσηλεύουν περίπου 12.750 ασθενείς, από τους οποίους επιβιώνουν περισσότεροι από 9500 ασθενείς το χρόνο. Οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν 4.500 ασθενείς επιπλέον το χρόνο και να σώσουν 3.400 ζωές. Τι γίνονται οι ασθενείς αυτοί μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δυστυχώς είναι εύκολο να το φανταστεί ο κάθε πολίτης που έχει έρθει σε επαφή με το σύστημα υγείας της χώρα μας’, κατέληξαν οι ομιλητές.

Στον εισαγγελέα

Σχετικά με τις δηλώσεις των εντατικολόγων, από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

‘Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για τις πράξεις του και τα λεγόμενά του. Ειδικότερα, όταν αυτές προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο και θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και των λειτουργών του.

Οι εικοτολογίες του κ. Μαυρομμάτη περί ‘δυνητικών θανάτων’, είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καμιά υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία, που όλος ο ιατρικός κόσμος τηρεί με ευλάβεια.

Το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους. Το ΕΣΥ χρειάζεται έντιμους, ικανούς, αποτελεσματικούς λειτουργούς και πάνω απ΄ όλα σοβαρούς’.

Όλα αυτά το έτος 2009 από μια χώρα που θυμίζω αποτελεί μέλος της Ε.Ε....ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!Ελλαδιστάν Twisted Evil
Πηγή:www.iatronet.gr 23 Ιανουαρίου 2009
avatar
skaravaios

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 31
Τόπος : Όπου με πάει ο άνεμος!!
Ασχολίες : Λίγο υπολογιστή...λίγο μπάλα....λίγο γκόμενες....τηλεόραση.
Registration date : 26/11/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

3.500 ζωές χάθηκαν έξω από την Εντατική

Δημοσίευση από skaravaios Την / Το 25/1/2009, 13:38

130 κλίνες Εντατικής Θεραπείας είναι έτοιμες αλλά δεν λειτουργούν

Ερμητικά κλειστό παραμένει ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω της οικονομικής αιμορραγίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι 3.500 άνθρωποι κάθε χρόνο να αποκλείονται από τις δημόσιες ΜΕΘ και συνεπώς να χάνουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους, αφού τα λουκέτα σε 130 κρεβάτια έχουν... σκουριάσει.

«Το 2001 μιλούσαμε για 120 κλίνες ΜΕΘ που είναι έτοιμες αλλά κλειστές, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν, τίποτα δεν άλλαξε. Σταθερά, το 25% των υπαρχουσών κλινών παραμένει κλειστό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, μετά βίας και με δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας για το υπάρχον προσωπικό που τρέχει και δεν φτάνει λόγω των κενών θέσεων, παραμένουν ανοιχτά περίπου 500 κρεβάτια, παρ΄ ότι που με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς θα έπρεπε να λειτουργούσαν στη χώρα μας τουλάχιστον 2.000 κλίνες.

Στην Ελλάδα, έπειτα από μελέτη που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις πληθυσμιακές ανάγκες της χώρας μας, το 8%-10% των κρεβατιών θα έπρεπε να ανήκει στις ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1,6%.

«Ίδια είναι η κατάσταση και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, αφού σύμφωνα με την καταγραφή που κάναμε, μόλις το 1,9% του συνόλου των κρεβατιών αντιστοιχεί στις Μονάδες. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, όπου τηρείται ο «χρυσός» κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 8%», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.

Κι όμως, εάν ήταν ανοιχτά αυτά τα 2.000 κρεβάτια σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τότε όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εντατικολόγων περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι θα είχαν σωθεί το περασμένο έτος!

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πληρότητα των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ φτάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση το 100%, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να κάνουν αγώνα... δρόμου και να βιώνουν ολόκληρα 24ωρα αγωνίας έως ότου να βρεθεί λύση.

Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι εντατικολόγοι, οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία έπειτα από κάθε εφημερία είναι τριτοκοσμικές, αφού δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες, στοιβάζονται στους διαδρόμους περιμένοντας τη σειρά τους για να νοσηλευτούν χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τη ζωή τους.

Έως 3.000 ευρώ την ημέρα

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον στην απελπισία τους οι συγγενείς των ασθενών απευθύνονται συχνά στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν μια ολόκληρη περιουσία- 2.000-3.000 ευρώ την ημέρα φτάνει το κόστος στις ιδιωτικές κλινικές!

Το μοναδικό «φως» που είδαν οι εντατικολόγοι τα τελευταία χρόνια ήταν οι προσπάθειες του υφυπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος μετά τα συνεχή αιτήματα των μελών της Εταιρείας έδωσε το πράσινο φως για προσλήψεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ της Αττικής.

Το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο εξάμηνο να ανοίξουν στα νοσοκομεία της Αθήνας 22 κρεβάτια ΜΕΘ και 7 κλίνες στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Όπως τονίζουν ωστόσο οι ειδικοί αυτό δεν είναι παρά μια σταγόνα στον... ωκεανό, αφού άλλα περίπου 50 κρεβάτια στην Αθήνα παραμένουν κλειστά, εκ των οποίων τα 9 θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμη και αύριο εάν γίνονταν οι απαραίτητες προσλήψεις...

Για εικασίες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση έκανε λόγο το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση, διαβίβασε το κείμενο των δηλώσεων του κ. Μαυρομμάτη στον εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.

Αποφεύγουν με κάθε τρόπο να πάνε στις ΜΕΘ

Η έλλειψη νοσηλευτών, γιατρών αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός είναι οι βασικοί λόγοι που οι υπάρχουσες Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργούν με προβλήματα.

Μοιραία, ο φόρτος εργασίας που πέφτει στους... λίγους εργαζομένους έχει κάνει τους νέους γιατρούς αλλά και τους νοσηλευτές να αποφεύγουν με κάθε τρόπο την πρόσληψή τους στις ΜΕΘ.

Είναι ενδεικτικό ότι στις προκηρύξεις των θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς που θέλουν να πάρουν εξειδίκευση στην Εντατικολογία, οι υποψήφιοι δεν καλύπτουν ούτε το 50% των κενών θέσεων. Αντίστοιχα, για τις θέσεις των διευθυντών περνούν από 10 έως και 120 μήνες (!) έως ότου βρεθεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον...

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 25 Ιανουαρίου 2009


Έχει επεξεργασθεί από τον/την skaravaios στις 25/1/2009, 13:43, 2 φορές συνολικά
avatar
skaravaios

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 31
Τόπος : Όπου με πάει ο άνεμος!!
Ασχολίες : Λίγο υπολογιστή...λίγο μπάλα....λίγο γκόμενες....τηλεόραση.
Registration date : 26/11/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Χιλιάδες νεκροί από ελλείψεις εντατικών μονάδων

Δημοσίευση από ehealthgr Την / Το 25/1/2009, 13:40

Μπράβο. To έπιασες το νόημα. Wink
avatar
ehealthgr
Administrator
Administrator

Αριθμός μηνυμάτων : 144
Registration date : 25/11/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://blog.e-healthgr.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης