FORUM ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

The Test PAP

Πήγαινε κάτω

The Test PAP Empty The Test PAP

Δημοσίευση από abou 18/1/2009, 05:13

TEST PAP


Παρακολουθήστε αφιέρωμα στο Γεώργιο Παπανικολάου και στην μεγάλη του ανακάλυψη ( test PAP)




Λίγα Λόγια για τον Γεώργιο Παπανικολάου

Ο Γεώργιος Παπανικολάου 13 Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962 υπήρξε διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας υπό τους καθηγητές Χαίκελ και Βάισμαν. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και άρχισε τις βιολογικές έρευνες επί του "καθορισμού του φύλου" στα οστρακόδερμα υπό τον καθηγητή Ρίχαρντ Έρτβιχ. Μετά την ανακήρυξή του σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου επέστρεψε στην Αθήνα το 1910 όπου και νυμφεύθηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη και στη συνέχεια μετέβη στο Μονακό όπου και εργάσθηκε στο ωκεανογραφικό ινστιτούτο του Πριγκιπάτου συμμετέχοντας στην ομάδα ωκεανογραφικής εξερεύνησης του Πρίγκιπα του Μονακό (1911). Επανερχόμενος στην Ελλάδα συμμετείχε των Βαλκανικών πολέμων και το 1913 αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου και εργάσθηκε ως βοηθός στο κλάδο της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Ακολούθως εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου αυτού. Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.
The Test PAP 1785544

Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες΄προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου της μήτρας το 1928 έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.

Οι έρευνες το Παπανικολάου επεκτάθηκαν στη συνέχεια στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα. της μήτρας και του ενδομητρίου των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε το 1943 απο κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ σε ειδική μονογραφία υπό τον τίτλο "Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων". Η δημοσίευση της εργασίας αυτής ήταν επόμενο να κεντρίσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της "αποφολιδωτικής κυτταρολογίας" βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στι διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία "Μέθοδος Παπανικολάου" ή "Τεστ Παπανικολάου" και κατά συγκοπή "Τέστ Παπ" άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο. Οι δημοσιευμένες εργασίες του Παπανικολάου υπερβαίνουν τις εκατό ενώ τρεις αποτελούν ειδικές μονογραφίες.

Ο Παπανικολάου τιμήθηκε με πλείστες διακρίσεις μεταξύ των οποίων είναι το μετάλλιο Τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίας το 1952.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. ...

Το τεστ Παπ αποτελεί -ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να αποτελεί- ετήσια εξέταση ρουτίνας για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, καθώς ανιχνεύει κολπικές μολύνσεις, ορισμένα αφροδίσια νοσήματα και, κυρίως, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πώς γίνεται το τεστ Παπ;


Ο/Η γυναικολόγος σας θα λάβει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου και από το τμήμα εκείνο το οποίο συνδέει τον τράχηλο με το σώμα της μήτρας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια μικρή σπάτουλα και ένα μαλακό "βουρτσάκι". Αυτό το κολπικό επίχρισμα θα διατηρηθεί σε ένα "πλακάκι", προκειμένου να εξεταστεί στη συνέχεια από κυτταρολόγο.

Η διαδικασία αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν μεταβολών στα κύτταρα, οι οποίες δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία αλλά σε πιθανά παθολογικά αίτια. Η κυτταρολογική διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση και τη θεραπεία του προβλήματος.

genipap - ένα καινούργιο εργαλείο για το pap test πιο εύχρηστο σε σχέση με το μικροβιολογικό κρίκο, το βουρτσάκι και την ξύστρα που χρησιμοποιούμε στο pap τεστ - παρακολουθήστε το...



Τι είναι και πότε πρέπει να υποβληθείτε σε αυτό;


Η εξέταση αποσκοπεί στην ανίχνευση κακοηθειών ή προκαρκινικών αλλαγών στον τράχηλο της μήτρας. Το θετικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ώστε να γίνει η τελική διάγνωση. Το τεστ Παπ δεν είναι διαγνωστικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε περίπτωση που παρουσιάζετε ύποπτη συμπτωματολογία, που πιθανώς οφείλεται σε αυτήν τη μορφή καρκίνου, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε βιοψία.

Συνεπώς, εάν παρουσιάζετε συμπτώματα που είναι ενδεχόμενο να οφείλονται σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένα φυσιολογικό τεστ Παπ δεν αποκλείει την πιθανότητα να πάσχετε από τη νόσο. Η χρησιμότητα της εξέτασης έγκειται στη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων και, επομένως, στην πρόληψη της ασθένειας.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξέταση δείχνει όντως κάποιες μικρές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Μολονότι ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι προκαρκινικές, οι περισσότερες είναι θεραπεύσιμες.

Πάντως, τα νεοπλάσματα στον τράχηλο είναι συνήθως ορατά κατά τη γυναικολογική εξέταση και μόνο όταν δεν φαίνονται μακροσκοπικά μπορούμε να στηριχτούμε στο τεστ Παπ.

Πρέπει να κάνετε την εξέταση μία φορά το χρόνο, αλλά, εάν τα τεστ σας είναι πάντα φυσιολογικά, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας μεγαλύτερο περιθώριο μεταξύ δύο εξετάσεων.
Αξιολόγηση του τεστ


Έχει επεξεργασθεί από τον/την abou στις 18/1/2009, 05:15, 1 φορά
abou
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 37
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

The Test PAP Empty συνέχεια...

Δημοσίευση από abou 18/1/2009, 05:14

Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες:

* Τύπος Ι: Φυσιολογικό.
* Τύπος ΙΙ: Ατυπο με σημεία φλεγμονής ή παρουσία κυττάρων ενδομητρίου.
* Τύπος ΙΙΙ: Παρουσία δυσπλασίας ήπιας, μέτριας ή σοβαρής.
* Τύπος ΙV: Ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα (in situ).
* Τύπος V: Ύποπτο για διηθητικό καρκίνο.

Εάν το τεστ Παπ δείξει κακοήθεις ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση προκειμένου να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί το αίτιο για την ανάπτυξη της δυσπλασίας (άτυπα κύτταρα με αλλοιώσεις τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε κακοήθη) και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εντούτοις υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως σε αυτές συμβάλλει ο ιός HPV. Ο εν λόγω ιός ευθύνεται και για τα κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος.

Εάν η εξέταση με το κολποσκόπιο καταδείξει σαφώς την ύπαρξη ιογενών αλλοιώσεων, δεν χρειάζεται να θορυβηθείτε. Πιθανότατα, θα υποβληθείτε σε κρυοπηξία ή θεραπεία με λέιζερ, η οποία θα αναστείλει την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, εάν η διάγνωση αφορά σε δυσπλασία, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική θεραπευτική αγωγή.
Προτομή του Γ.Παπανικολάου έξω από το Γ.Ν.Π.Θ "Παπανικολάου"
The Test PAP 200px-Georgios_Papanikolaou_bust_Athens

Περισσότερο αξιόπιστο από τις νεώτερες εξετάσεις, που στηρίζονται στην κυτταρολογία υγρής φάσης, χαρακτηρίζει το τεστ Παπανικολάου (Παπ) ομάδα Γάλλων επιστημόνων, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των Γάλλων ερευνητών τονίζει ότι τα τεστ που ανιχνεύουν την ύπαρξη καρκίνου με βάση την κυτταρολογία υγρής φάσης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανακριβή ή εσφαλμένα αποτελέσματα και για το λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να προτιμούν το τεστ Παπ.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 828 γυναίκες οι οποίες είχαν απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο επειδή το προηγούμενο τεστ Παπ είχε εντοπίσει κάποιες ανωμαλίες καθώς και 1.757 γυναίκες που ήλθαν για έλεγχο ρουτίνας μέσω της ίδιας μεθόδου.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων τα άτομα της πρώτης υποβλήθηκαν σε έλεγχο με εξετάσεις που στηρίζονται στην κυτταρολογία υγρής φάσης και τα άτομα της δεύτερης με το κλασικό τεστ Παπ.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το ποσοστό αξιοπιστίας του τεστ Παπ άγγιζε το 91%, όταν το ποσοστό της άλλης μεθόδου ήταν 87%.

Επιπλέον, αποδείχθηκε πως ούτε ο έλεγχος μέσω του τεστ για ανίχνευση του HPV (ιός του ανθρώπινου θηλώματος) ήταν περισσότερο αξιόπιστος από την κλασική μέθοδο του τεστ Παπ.

"Ο έλεγχος με εξετάσεις που στηρίζονται στην κυτταρολογία υγρής φάσης δεν είναι μόνο ανακριβής όσον αφορά την ανίχνευση καρκίνου αλλά και εξαιρετικά δαπανηρός και το μόνο σίγουρο είναι ότι υστερεί έναντι της κλασικής μεθόδου του τεστ Παπ", ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από βασικά τα μέλη της επιστημονικής ομάδας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.


Πηγές: www.el.wikipedia.org, www.pathfinder.gr
abou
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 37
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης