Νοσηλευτές με το 'σταγονόμετρο' στο ΕΣΥ

Πήγαινε κάτω

Νοσηλευτές με το 'σταγονόμετρο' στο ΕΣΥ

Δημοσίευση από abou Την / Το 9/2/2010, 05:06

Νοσηλευτές με το 'σταγονόμετρο' στο ΕΣΥΣοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα υπολειτουργούν και στηρίζονται πλέον μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων και στον παράγοντα τύχη, ώστε να μην καταρρεύσουν. Οι δείκτες στελέχωσης είναι τριτοκοσμικοί. Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η αναλογία νοσηλευτών προς κλίνες παθολογικού τμήματος είναι ένας προς επτά. Στο νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός', ωστόσο, φτάνει να είναι κατά τη νυχτερινή βάρδια ένας προς 50!

Τα παραπάνω ανέφεραν ο κ. Δημήτρης Σκουτέλης Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και ο κ. Αριστείδης Δάγλας, γενικός γραμματέας ΔΣ της ΕΝΕ.

Οι νοσηλευτές χαρακτήρισαν 'τουλάχιστον επικίνδυνη' και τη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η διεθνώς αποδεκτή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς πρέπει να είναι ένας προς 3,4 συνολικά. Στη χώρα μας, τρεις και τέσσερις νοσηλευτές λειτουργούν μια ΜΕΘ με 13 και 14 κρεβάτια. Η κατάσταση αυτή – είπαν – οδηγεί σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κακή ποιότητα φροντίδας, πολλές φορές ανήκεστες βλάβες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, η κατάσταση επιβαρύνεται από μίασειρά φαινομένων. Οι οργανισμοί των νοσοκομείων, είναι απαρχαιωμένοι (από το 1990 ή και παλαιότεροι). Αν επικαιροποιηθούν, θα φανεί μια χαώδης κατάσταση, με περισσότερες από 15.000 κενές θέσεις νοσηλευτών καιάλλες τόσες βοηθών νοσηλευτών. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν 6.000 άνεργοι νοσηλευτές.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το προεδρείο της ΕΝΕ εκτιμά ότι – το λιγότερο που θα έπρεπε να συμβεί – θα ήταν να έχει ενταχθεί ο κλάδος των
νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και δεν φαίνεται πολύ πιθανό να συμβεί. Για να τεκμηριώσουν το επιχείρημά τους, υπογράμμισαν ότι πολλοί νοσηλευτές υφίστανται πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους, καθώς υποχρεώνονται (χωρίς να είναι η δουλειά τους) να διαλύουν κυτταροστατικά φάρμακα σε ακατάλληλους χώρους.

Η έλλειψη ειδικών χώρων – σημείωσαν – βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των ανύποπτων παρευρισκομένων, από τις τοξικότατες παρενέργειες λόγω της εισπνοής των αναθυμιάσεων. Αρκετοί νοσηλευτές αναφέρουν ότι έχουν υποστεί συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Τα πιο απλά είναι δερματικά εγκαύματα και ξηρότητα οφθαλμών και τα πιο σοβαρά καρκινογένεση και μεταλλάξεις σε έμβρυα εγκύων.

Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν καταγράφονται, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας, αν και η παρουσία τους είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 88 /1999.

Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το 'Ιπποκράτειο', ο 'Ευαγγελισμός' και το Κρατικό της Αθήνας παρανομούν, καθώς δεν διαθέτουν
γιατρό εργασίας.

Το νοσηλευτικό επάγγελμα υφίσταται αντιποίηση από κάθε είδους επιτήδειους που δεν ελέγχονται από πουθενά επαρκώς, όπως ανεκπαίδευτες
αποκλειστικές, αλλοδαπές με παράνομες άδειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Πολλά ιδιωτικά κέντρα (μονάδες αιμοκάθαρσης,
θεραπευτήρια, γηροκομεία), λειτουργούν με 'μαϊμού' νοσηλευτές, χωρίς κανείς να τους ενοχλεί. Αρκεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος μόνον ενός νοσηλευτή για να λειτουργήσει ένα τέτοιο 'μαγαζί' και οι λοιποί είναι άσχετοι με το χώρο.

πηγή: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10767
avatar
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 32
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης