Συναγερμόs για μικρόβιο - φονιά

Πήγαινε κάτω

Συναγερμόs για μικρόβιο - φονιά

Δημοσίευση από abou Την / Το 20/4/2009, 09:40Μικρόβιο-«φονιάς» έχει εποικίσει τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η κλεμπσιέλλα έχει σημάνει συναγερμό στους λοιμωξιολόγους, καθώς είναι ένα άκρως θανατηφόρο μικρόβιο. Πριν από τρία χρόνια, είχε οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 500 νοσηλευόμενους ασθενείς στο Ισραήλ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν χθες για τον κίνδυνο τους γιατρούς, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χρήστος Ροϊλός δήλωσε στο «Εθνος» ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το μικρόβιο και πως δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αυτό, καθώς είχαν βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν σχετική δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έκδοση για τα μεταδοτικά νοσήματα (Εurosurveillance):

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα μικρά επαρχιακά. Οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του μικροβίου, που είχε προκαλέσει θανάτους στο παρελθόν».

Οι επιστήμονες εξετάζουν την παθογονικότητά του μικροβίου, η οποία εκφράζει την ικανότητα του λοιμογόνου παράγοντα να προκαλεί λοίμωξη. Η εκτίμηση της παθογονικότητας γίνεται με τη διαίρεση του αριθμού των μολύνσεων προς το σύνολο των νοσήσεων.

Ο κ. Βατόπουλος αποδίδει μέρος του προβλήματος και στην έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Η έλλειψη νοσηλευτών -αναφέρει- είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου για επέκταση λοιμώξεων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Χρήστος Ροϊλός επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ενημέρωσης των γιατρών του νοσοκομείου από την καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου:

«Εχουμε αναρτήσει ειδικές επιγραφές στους χώρους του νοσοκομείου, με τις οποίες ενημερώνουμε τους γιατρούς και το προσωπικό για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η κ. Γιαμαρέλλου ενημερώνει το προσωπικό, ενώ επισκέπτεται και άλλα νοσοκομεία προκειμένου να επισημάνει το πρόβλημα και να υποδείξει τρόπους ελέγχου».

Ο κ. Ροϊλός εκτιμά ότι το «Αττικόν» δεν αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία. Αποδίδει τον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων στην εξειδικευμένη ομάδα της κ. Γιαμαρέλλου, η οποία είναι κορυφαία στον τομέα των λοιμώξεων.

Η «κλεμπσιέλλα - kpc» είναι μικρόβιο το οποίο περιέχει ένα ένζυμο που παράγεται από μία σειρά μικροοργανισμών. Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνη, και η αντιμετώπισή του θεωρείται πολύ δύσκολη.

Τα πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων εμφανίζονται συχνά στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους 15 ασθενείς υφίσταται λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Τα κύρια αίτια της εμφάνισης πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών και η μη τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αλκ. Βατόπουλος, καθ. Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Πρωτόγνωρο για την Ελλάδα
Είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα να εμφανίζεται το συγκεκριμένο μικρόβιο σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμη και στα μικρά και στα επαρχιακά. Είμαστε σε επαφή με συναδέλφους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Για τους θανάτους δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς φορείς του μικροβίου είναι συνήθως βαριά περιστατικά και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η αιτία του θανάτου είναι η λοίμωξη.

Χρήστος Ροϊλός, διοικητής νοσοκομείου «Αττικόν»

Ενημέρωση για τον έλεγχο της λοίμωξης
Δεν είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα στο νοσοκομείο μας, σε σύγκριση με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η παρουσία της κ. Γιαμαρέλλου στο «Αττικόν» αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εντοπισμού κρουσμάτων. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους γιατρούς και το προσωπικό με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να ελέγξουμε τη λοίμωξη. Ενδεικτικό της προσοχής που δείχνουμε, είναι ότι οι γιατροί και το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο νοσοκομείο, υποβάλλονται σε ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις λοιμώξεις, πριν αναλάβουν καθήκοντα.

πηγή:www.ethnos.gr
avatar
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 32
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης