FORUM ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Κοιμάσαι και η...υγεία σου δουλεύει

Πήγαινε κάτω

Κοιμάσαι και η...υγεία σου δουλεύει Empty Κοιμάσαι και η...υγεία σου δουλεύει

Δημοσίευση από abou 9/2/2009, 01:36

Κοιμάσαι και η...υγεία σου δουλεύει Sleep
Ο ύπνος θρέφει τα μωρά..., λέει η λαϊκή ρήση και φαίνεται να επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως αμερικανική έρευνα. Εστω και λίγες ώρες παραπάνω ύπνου κάνουν την καρδιά μας να χτυπά πιο δυνατά και ισχυροποιούν το αγγειακό σύστημα.

Ασπίδα, λοιπόν, εναντίον των πρώιμων συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η αύξηση, έστω και κατά μία ώρα, της ξεκούρασης τις βραδινές ώρες, αφού ο συγκεκριμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται σε καμιά άλλη στιγμή του 24ώρου. Εσείς κοιμάστε και... ο οργανισμός εκκρίνει τη λεγόμενη αυξητική ορμόνη που βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και συγχρόνως κάνει λιπόλυση στο σώμα.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, «JΑΜΑ», η μία επιπλέον ώρα ύπνου ισοδυναμεί με πτώση 17 χιλιοστών του υδραργύρου στην ένταση της συστολικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση της καρδιάς είναι πολύ μικρότερη, με συνέπεια το καρδιοαγγειακό σύστημα να μην επιβαρύνεται, ο οργανισμός να λειτουργεί εύρυθμα και η σωματική αντοχή να αυξάνεται.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 495 ανθρώπων από 35 μέχρι 47 ετών, που βρίσκονται στην αιχμή της δραστηριότητάς τους. Οι επιστήμονες, χώρισαν το δείγμα σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε λιγότερο από 5 ώρες, η δεύτερη από 5 έως 7, ενώ η τρίτη ομάδα κοιμήθηκε περισσότερες από 7 ώρες.

Τα συμπτώματα

Ο ύπνος αφορούσε αποκλειστικά βραδινές ώρες και ήταν συνεχόμενος, διότι, σύμφωνα με τους μελετητές, αυτός είναι ο απαραίτητος και ωφελιμότερος, κατά τη διάρκεια του οποίου, το μυοσκελετικό σύστημα ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το 27% των συμμετεχόντων που κατά τη διάρκεια της νύχτας κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες, εμφάνισαν συμπτώματα αρτηριοσκλήρυνσης. Το ίδιο ποσοστό έπεσε στο 11% για όσους κοιμούνταν από 5 έως 7 ώρες τη νύχτα, ενώ μόνο το 6% απ όσους συνήθιζαν να κοιμούνται περισσότερες από 7 ώρες παρουσίασαν αρτηριοσκλήρυνση (πρόκειται για την αύξηση του πάχους μιας αρτηρίας, που οφείλεται στη δημιουργία της περίφημης αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου).

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν του παλαιού, σκουριασμένου, σωλήνα όταν με την πάροδο του χρόνου γεμίζει άλατα από το νερό. Αν τα άλατα φράξουν ένα σημείο του σωλήνα, υπάρχει περίπτωση να διακοπεί η παροχή νερού.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την αρτηριοσκλήρυνση, όταν υλικά από λιπαρές ουσίες και χοληστερίνη «κολλάνε» στα τοιχώματα των αγγείων και προκαλούν στένωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή αίματος προς το όργανο που εξυπηρετεί η αρτηρία.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ιατρικά προβλήματα όπως αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω διαταραχής της λειτουργίας του μεταβολισμού και της προσθήκης ή παράλειψης γευμάτων. Επίσης μπορεί να κάνει εμφανή συμπτώματα πρώιμου διαβήτη και να προκαλέσει υπέρταση διότι η πίεση θα είναι για περισσότερες ώρες σε υψηλά επίπεδα, όπως αυτά που έχουμε όταν είμαστε σε εγρήγορση.

Επίσης, τα άτομα που δεν έχουν φυσιολογικό ύπνο μπορεί να παρουσιάσουν παθολογικές και ψυχολογικές διαταραχές, καθώς ο οργανισμός αρχίζει να εξασθενεί και δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Το στρες επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου
Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα ανεξήγητα και οι παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα. Οι συνέπειες του στρες είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι εκκρίνονται ουσίες που φράσσουν τα αγγεία, γεγονός που ενοχοποιεί τον έντονο τρόπο ζωής. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο ύπνος είναι σπουδαίος και δυστυχώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη.

Η νυχτερινή ξεκούραση
Τα αποτελέσματα κρίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ενώ οι Ελληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο μεγάλη έρευνα για το θέμα του ύπνου και των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ξεκούρασης ο άνθρωπος παρουσιάζει μικρότερη πίεση.

Αυτό σημαίνει ότι αν κοιμάται κανείς 7-8 ώρες, θα αισθάνεται πιο ξεκούραστος κατά τη διάρκεια του 24ώρου και δεν θα υπάρχει κίνδυνος φραγής των αγγείων. «Αυτή η μελέτη των συναδέλφων από το Σικάγο είναι πραγματικά μοναδική», δηλώνει η κ. Αναστασία Αμφιλοχίου, διευθύντρια της Μονάδας Υπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, και συνεχίζει: «Οι ασθενείς δεν συμπλήρωσαν τα συνηθισμένα ημερολόγια ύπνου αναγράφοντας πόσες ώρες κοιμήθηκαν ημερησίως, αλλά οι μελετητές προχώρησαν σε έναν αντικειμενικότερο τρόπο εκτίμησης των αρνητικών συνεπειών, που προκαλούνται από τον ανεπαρκή ύπνο. Τοποθέτησαν μια ακτιγραφία, που μετράει κινήσεις, μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στον καρπό του χεριού. Κατόπιν έλαβαν υπόψη τις συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως την ύπαρξη διαβήτη και την αυξημένη χοληστερίνη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς και να αυξήσουν τις πιθανότητες απόκτησης διαβήτη».

Υπνική άπνοια

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, το 1/3 των ενηλίκων υποφέρουν από αϋπνίες και πολλοί από αυτούς από υπνική άπνοια ή από κιρκαδιανή (ημερήσια) δυσρυθμία. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των ατόμων που παραπονιούνται για το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών», δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία τα πόδια βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. «Το βιολογικό ρολόι εκδικείται όταν το ταλαιπωρήσει κανείς. Η απορρύθμιση των συστημάτων του οργανισμού και η αδιαφορία ή η άγνοια με την οποία αντιμετωπίζουμε πολλές φορές την υγεία μας, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφή για την εύρυθμη λειτουργία των διεργασιών του σώματος με αρνητικές συνέπειες και στην ψυχοσύνθεσή μας», τονίζει η κ. Αναστασία Αμφιλοχίου.

πηγή: www.ethnos.gr
abou
abou
Author
Author

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 283
Ηλικία : 37
Ασχολίες : pc, μουσική, ταινίες, ποδόσφαιρο,
Registration date : 15/12/2008

https://www.facebook.com/group.php?gid=28974617825&ref=mf#/profil

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης